Bahan-bahan
1. 500 gram dedak 929 atau 920 atau 928
2. 350 gram usus ayam. Ambil yang berwarna seakan-akan
kemerahan.
3. 100 ml air

Penyediaan bahan
1. Dedak diblender halus (Anda boleh dapatkan yang tersedia
halus di kedai pancing).
2. Bersihkan usus ayam dengan membuang segala kotorannya dan
dipotong sepanjang 1 inci (Boleh juga dipotong dahulu dan
dibersihkan kemudian). Campurkan sedikit air dan diblender
halus. Tambahkan sedikit air jika terlalu pekat.
3. Buangkan segala sisa pepejal yang tidak hancur dengan
menapis bahan tersebut.
4. Campurkan ke dalam dedak dan gaul sehingga rata. Pastikan ,
gaulan tersebut tidak terlalu lembik. Jika lembik, tambah
sedikit dedak. Kemudian, masukkan ke dalam satu bekas yang
kedap udara dan kalau boleh, biarkan selama 4 jam sebelum
digunakan.

Arahan penggunaan.
1. Kepalkan dedak gaulan tersebut ke mata pancing.
2. Balingkan jauh ke tengah kolam kerana patin memang suka
berada di tengah kolam. Jika umpan anda tidak dimakan atau
tiada tanda-tanda dimakan oleh ikan, biarkan selama 20 minit
sebelum diangkat dan digantikan dengan umpan baru.
Balingkan ke tempat yang sama. Mudah-mudahan buruan patin
anda akan berhasil. Insya Allah.